- aktuális - infó - archív: 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2013

Hangfarm

hangművészeti zöldmező, Ellend

A Hangfarmról:A Hangfarm magántulajdonban lévő, zömében hanginstallációk és digitális művészeti kísérletek számára nyitott, szabadtéri kiállítótér Ellenden (Pécs közelében található kicsi falu). Témakörei: technológia és természet, elektronikus művészetek, alternatív energiaforrások. A kiállítóhely többnyire termelésből kivont, változatos adottságokkal bíró mezőgazdasági helyszíneken fog létrejönni. Jelenleg alakulófélben van, de évente, kétévente programokat szervezünk, ami kicsit katalizálja a továbbiakat. Ezek dokumentációja a fenti menüsor archívumában érhető el.

A kezdeményezés ötlete két, amúgy eléggé eltérő szellemiségű irányzatnak, a digitális művészeteknek és az ökológiai gazdálkodásnak a korunkra jellemző összekapcsolási lehetőségeit keresi. A digitális technológia absztrakt jellege miatt alig ápol kapcsolatot létrehozásának, működésének természeti alapjaival (hacsaknem a szilícium felhasználásáról van szó), ugyanakkor viszont egyre több kérdésben felmerülnek az önellátás lehetőségei. Mindezek folytán kezdtük el a munkát, ami a kezdeti lépésekben az ösztönös kifejezési formákból, a városi ember természetre-rácsodálkozásából indult ki, jelenleg pedig érezhetően mind tudatosabban élünk ebben a környezetben, megpróbálva levetkőzni a modernista ember természetet uralni vágyó ösztöneit, inkább az együttműködés, egymásrautaltság lehetőségeit keresve.

Itt található:


A 200 lakost számláló Ellend falu Pécstől keletre található, kb. 15 km távolságra. A Hangfarmnak otthont adó terület a Petőfi u. 58. számú ház mögött található, bejárata vagy onnan, vagy a mezőgazdasági út felől lehetséges:


2016-ban kiegészültünk egy présházzal, és a körülötte található 1ha területű erdővel, ami "Kovácsék présháza" néven évente különféle zenei rendezvényeknek is ad otthont.2019-ben pedig Okos Józsi üresen álló házával egészítettük ki a tevékenységi körünket, aminek neve így Okosház lett. A házfelújítás folyamatosan tart, de emellett pedig online kiállítótérként is működik a https://okoshaz.hangfarm.hu/ címen.

Természeti helyszíneink:


A Hangfarm által használt területek rendszeresen gyarapodnak. Az alábbi térkép frissítése pedig mindig elmarad, de legalább a fő helyszín látható rajta:


Jelenleg az alábbi kiemeltebb, szabadtéri helyszíneken alakítjuk a kiállítóteret:

fennsík

akácos

szántó

barlang

fagyökérkapu

lépcsősor

vízmosás 1

vízmosás 2

liget

mogyoróligetÉpületeink:

Az évek során egyre bővülgetnek a Hangfarm alkotói számára hasznosítható épületek. Ezek hagyományosan készült és eredeti állapotuknak megfelelően karbantartott (tapasztott, meszelt, vályogfalas vagy mészhabarcsos-téglás) gazdasági épületek, egykori lakóházak.
2018-ban egy régi présházzal gyarapodtunk, 2019-ben pedig az Okosház megvásárlásával egy hosszabb távú felújítási (magyarul: kemény dió) és tervezési szakasszal bővültünk. Az épületek körüli munkákhoz mindig megköszönjük a szakmai és anyagi segítséget is.


További infók a "félhold" (néhol rét) helyszínről


A félhold egy kb. 2000m2 területű telek, egy kicsi erdővel (a fotón fent és középen látható), némi láppal (balra), és egy vízmosással körbevéve. Itt található és így hangzik:Egyéb projektjeink: